Voetreflexologie en Lymfoedeem - ByTouch
17377
page-template-default,page,page-id-17377,page-child,parent-pageid-16827,bridge-core-2.0.9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Voetreflexologie en Lymfoedeem

RLD (Reflexology Lymph Drainage) is een reflexologie techniek die zich richt op het stimuleren van de lymfatische reflexen op de voeten. Deze methode is ontwikkeld door Sally Kay, een reflexzonetherapeute uit Engeland. Zij heeft wetenschappelijk onderzoek* gedaan naar deze voetreflex methode. Het onderzoek vond plaats bij in totaal 32 (ex-) borstkankerpatiënten met klachten van lymfoedeem in één arm. Daaruit bleek dat RLD een zeer effectieve methode is om het lymfoedeem te verminderen.

 

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Nederland. Volgens Pink Ribbon krijgen 1 : 7 vrouwen (2016) in Nederland borstkanker. Ongeveer 20% van deze patiënten ontwikkelen secundaire lymfoedeem van de arm na behandeling voor borstkanker.

Lymfoedeem wordt gedefinieerd als weefselzwelling door het falen van lymfedrainage. Na borstkanker kan een persoon psychische of emotionele problemen ondervinden. Dit ontstaat dan vaak als gevolg van veranderd lichaamsbeeld en een gezwollen ledemaat kan dit verergeren. Onderzoek suggereert dat vrouwen met lymfoedeem meer kans hebben op psychologische en emotionele problemen, meer gestremd zijn en een slechtere levenskwaliteit ervaren dan vrouwen zonder lymfoedeem.

Lymfatische drainage massage (MLD) wordt gebruikt om lymfoedeem te behandelen. Reflexology Lymph Drainage (RLD) kan op dezelfde wijze worden gebruikt. RLD heeft als bijkomend voordeel dat de aangedane plek niet aangeraakt hoeft te worden(!). Én de reflexzonebehandeling bijdraagt aan een algeheel gevoel van welbevinden.

 

*Het onderzoek is in mei 2016 gepubliceerd in het online magazine  “Complementary Therapies in clinical practice”: Use of reflexology in managing secondary lymphoedema for patients affected by treatments for breast cancer: A feasibility study, May 2016, volume 23, p 1-8. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27157950).

We work closely with you and carry out research to understand your needs and wishes.